top of page

Pasitikite savo telefonu? Drąsu…


Šiandien esame neatsiejami nuo mobiliųjų telefonų ir būtent todėl jie kelia didžiausią grėsmę, o mes linkę tai visiškai ignoruoti.

Savo išmaniuosius šiandien nešiojamės visur: į susitikimus, į darbą, kartais net prieš miegą paskaitome paskutines dienos naujienas. Jais rašome laiškus, fotografuojame, o per e-bankininkystę patogiai apmokame sąskaitas.

Tačiau pasinaudodami jūsų telefono pažeidžiamumais programišiai gali įrašinėti ką ir su kuo kalbate, kopijuoti jūsų kontaktų sąrašą, atsisiųsti nuotraukas, nustatyti tikslią buvimo vietą ir kt. Manote, kad tikimybė, kad jums taip nutiks maža? Galvokite dar kartą.

Į mobiliuosius telefonus įdiegiame daug įvairių programėlių – daugiau, nei savo kompiuteryje. Dirbdami su kompiuteriu dažniausiai naudojamės įprastomis naršyklėmis arba patvirtintomis programomis, o štai į telefonus jas diegiame įvairiausias: sekame, kaip greitai bėgame, rezervuojame skrydžius ir viešbučius, mokame už automobilio parkavimą ir t.t. Šiomis programėlėms suteikiame atitinkamas teises prieiti prie jautrios asmeninės informacijos ir taip sudarome puikią galimybę ją pavogti.

Paklauskite savęs, kaip dažnai siunčiatės programėles iš programėlių platformų tokių kaip Google play ir kt. nes jomis pasitikite? Veikiausiai atsakėte – dažnai. Būtent todėl šios platformos ir yra puiki žaidimų aikštelė programišiams. Jie infiltruojasi į tokias platformas, nes tada gali pasiekti milžinišką auditoriją ir didžiuliu mastu paskleisti kenkėjišką programinę įrangą (ang. malware) (taip jau yra įvykę su Judy, HummingWhale ir kt.), kuri jūsų prietaisą paverčia vadinamųjų "zombių tinklų" (ang. botnet) dalimi ir kuri naudojama instaliuoti nepageidaujamoms programėlėms, nešančioms naudą kibernetinėje erdvėje veikiantiems nusikaltėliams.

Tačiau pagrindinė problema, kodėl vartotojų mobiliuosiuose prietaisuose esanti informacija gali būti perimta programišių yra ta, kad tiek verslui, tiek paprastiems asmenims trūksta suvokimo apie mobiliųjų technologijų saugumą.

Nusikaltėliai dažniausiai išnaudoja gan senus operacinių išmaniųjų telefonų sistemų ir programėlių pažeidžiamumus vartotojų duomenims išgauti. Taip yra todėl, kad vartotojai nei sistemų, nei programėlių apskritai neatnaujina arba lababi delsia tai padaryti - tyrimai rodo, kad daugiau nei 60 proc. vartotojų vis dar neatnaujino savo prietaisų programinės įrangos ir yra pažeidžiami. Siekdami apsaugoti savo mobiliuosius prietaisus nuotalos atnaujinkite operacinių sistemų versijas ir diekite programėlių atnaujinimus - kurėjai nuolatos testuoja savo programinę įrangą ir naujausios jų versijos dažnai neapsieina be saugumo parametrų patobulinimų.

Taip pat nepamirškite, kad daug patikimų saugumo sistemų kūrėjų siūlo tiek mokamas, tiek nemokamas versijas mobiliesiems telefonams, kurios padeda užtikrinti jūsų telefono saugumą. Nors džiugina tai, kad į asmeninius mobiliuosius saugumą užtikrinančios programėlės diegiamos vis dažniau, to tikrai negalima pasakyt apie įmones ir korporacijas – čia susiimti būtina.

Skaitomiausi
Naujausi
Ieškoti pagal žymas
No tags yet.
bottom of page