top of page

Kaip švęsti informacijos saugumo diena? 7 žingsnių planas


1. Pasikeiskite slaptažodžius

Kada paskutinį kartą keitėte savo slaptažodį? Atsižvelgiant į pastarųjų metų didelio masto vartotojų informacijos vagystes iš LinkedIn, Yahoo, Uber ir kt. labai tikėtina, kad hakeriai jau žino jūsų prisijungimo duomenis, tad pravartu būtų juos atsinaujinti – juk nenorite, kad jūsų vardu veiktu kiti asmenys. Taip pat jokiu būdu nenaudokite tų pačių slaptažodžių visoms paskyroms, nes tada jūsų paskyras užvaldyti bus ypač lengva.

1.    Pasikeiskite slaptažodžius

2. Rakinkite kompiuterius

Net jei darbo vietą paliekate kelioms sekundėms, užrakinkite savo kompiuterį. Tikėtina, kad bent retkarčiais jūsų biuro patalpose lankosi pašaliniai asmenys, kurie gali būti suinteresuoti jūsų organizacijos informacija ir reikiamą prieigą prie jos gauti vos per kelias sekundes, jei kompiuterį paliekate atrakintą.

2.    Rakinkite kompiuterius

3. Įsitikinkite, kad kompiuteriai saugūs

Įsitikinkite, kad jūsų ugniasienėms ir antivirusinėms programoms įdiegti naujausi atnaujinimai ir jos veikia nepriekaištingai. Jei turite galimybę, nuskenuokite savo kompiuterius ir įsitikinkite, kad juose nėra pažeidžiamumų. Jei neturite antivirusinės programos, ją būtinai įsidiekite ne tik darbe bet ir asmeniniuose kompiuteriuose.

3.    Įsitikinkite, kad kompiuteriai saugūs

4. Išvalykite sausainių "spintelę"

Sausainiukai dažnai naudojami įvairiose svetainėse ir vartotojai ne visada žino, kad tam tikro svetainės apie juos informaciją renka (nors ES direktyva numatanti sausainiukų naudojimo politikos gaires jau priimta). Jei kompiuteris neapsaugotas, informacija apie jus, saugoma sausainiukuose gali būti pasisavinta ir vėliau neteisėtai panaudota.

4.    Išvalykite sausainių "spintelę"

5. Sudarykite IT saugumo mokymų tvarkaraštį

2018 m. gegužės mėn. 25 d. įsigaliosiančiame GDPR numatyta, kad kiekviena įmonė turėtų organizuoti IT saugumo mokymus savo darbuotojams. Nustatykite kam informacijos saugumo mokymų jūsų organizacijoje reikia labiausiai: darbuotojams, IT specialistams, vadovams ar kt. Suraskite kiekvienai grupei aktualius mokymus ir įtraukite juos į savo metų planus. Nepamirškite, kad IT saugumo mokymus darbuotojams būtina kartoti kasmet, bet rekomenduojama ir dažniau.

5.    Sudarykite IT saugumo mokymų tvarkaraštį

6. Pasidarykite atsargines kompiuteriuose esančios informacijos kopijas

Išsiugdykite įprotį nuolatos daryti atsargines informacijos kopijas, neabejojame, kad ateityje jos labai pravers. Rekomenduotina turėti kelias saugiai laikomas laikmenas su informacija (USB raktai, išoriniai diskai, debesija ir t.t.).

6.    Pasidarykite atsargines kompiuteriuose esančios informacijos kopijas

7. Išvalykite informaciją iš nebenaudojamų kompiuterių

Planuodami parduoti ar padovanoti (juk švenčių metas) organizacijoje naudotą kompiuterį nepamirškite jį visiškai išvalyti – juk nenorite, kad jūsų organizacijos konfidencialią informaciją atkurtų ir ja naudotųsi kiti žmonės.

7.    Išvalykite informaciją iš nebenaudojamų kompiuterių

Skaitomiausi
Naujausi
Ieškoti pagal žymas
No tags yet.
bottom of page