top of page

Kas ir už kiek parduodama "Darknet’e"?


Nusikaltėliams “Darknet’as” kasdien atneša vis daugiau pelno – jame parduodama daug konfidencialios informacijos ir nelegalių prekių, todėl “Darknet’as” yra ne vieno saugumo eksperto galvos skausmo priežastis. Tai yra juodoji rinka, kurioje parduodami ne tik pavogti prisijungimų duomenys bet ir klonuotos banko kortelės, suklastoti asmens dokumentai, narkotikai ir kt. nelegalios prekės, kurių populiarumas per pastaruosius kelis metus gerokai išaugo.

Kainų augimui daug įtakos turėjo geopolitiniai niuansai bei praėjusiais metais uždarytos AlphaBay ir Hansa parduotuvės.Po šių įvykių patiems nusikaltėliams teko daugiau investuoti į saugumą, infrastruktūrą ir hosting'ą. Prekiauti “Darknet’e” pavojingiau pasidarė ir todėl, kad kovai su nusikalstamumu šiame tinkle daugiau dėmesio skiria ir teisėsauga – dėl to nusikaltėliai jau prarado daug pinigų ir pasitikėjimas “Darknet’o” parduotuvėmis sumenko. Tačiau “Darknet’e” nusikalstama veika nesustojo, o tik įgauna pagreitį, tad trumpai apžvelgiame vienas populiariausių “Darknet’e” aptinkamų prekių ir jų kainų pokyčius. Kredito kortelės

Daugiausiai pelno nusikaltėliai gauna būtent perparduodami pavogtų kreditinių kortelių duomenis. Tarp 2015 ir 2018 metų kaina už šią informaciją kilo nuo 33 % - 83 %. Kredito kortelių duomenys nusikaltėliams ypač vertingi, nes juos galima naudoti prekėms ir paslaugoms įsigyti, sukčiaujant, plaunant pinigus ir kt.

El. bankininkystės prisijungimai

Tarp 2015 ir 2018 metų el. bankininkystės prisijungimo duomenų kainos “Darknet’e” kilo 10 % - 20 %. Nedidelį šios informacijos kainų pokytį lėmė tai, kad jos paklausa gerokai mažesnė, nei kredito kortelių duomenų. Taip yra todėl, kad sėkmingai išnaudoti el. bankininkystės prisijungimus yra gerokai sudėtingiau, nes bankai tipiškai yra įsidiegę aukštus saugumo standartus. Be to, sėkmingam tokių duomenų naudojimui reikia daugiau įgūdžių, o nusikaltėlių pelną gerokai sumažina ir tai, kad jiems reikia samdyti vadinamuosius “pinigų mulus”, per kuriuos atidaromos banko sąskaitos ir surenkamos lėšos iš nulaužtų banko sąskaitų.

Naujos tapatybės

Naujų tapatybių kainos pokyčiai per 2015-2018 m. buvo įvairūs: Australijos ir Europos regionuose jos kilo 10 % - 39 %, Jungtinėje karalystėje ir Kanadoje – nekito, o Amerikoje – krito 23 %. Tokius kainų svyravimus lėmė keli veiksniai. Pavyzdžiui, kaina už amerikietiškas tapatybes ženkliai krito dėl įvykdytų didelio masto įsilaužimų į Equifax (2017 m.), JAV Vyriausybės Personalo valdymo biurą (2015 m.) ir kt. Įsilaužimų metu buvo pavogti jautrūs konfidencialūs asmens duomenys.

“Darknet’e” taip pat pastebima didelė medicininių duomenų paklausa. Ligoninių ir medicinos įstaigų saugumo lygis žemas, o perėmę šių įstaigų laikomus duomenis nusikaltėliai tuo pačiu gauna ir žmonių asmens kodus, vardus, adresus, telefono numerius, medicininę ir kitą asmeninę informaciją.

Klonuotos kortelės

Klonuotų kortelių kaina ir pasiūla 2015-2018 m. laikotarpiu drastiškai kilo. 2015 m. “Darknet’e” buvo aptiktas vos vienas klonuotų kortelių tiekėjas, parduodantis korteles, su kuriomis susietose sąskaitose būdavo nuo 2 000 iki 5 000 EUR. Tokių kortelių kaina tuomet buvo 100-250 EUR. Tačiau šiandien jau galima rasti penkis tokio tipo prekių teikėjus, kurie parduoda korteles, susietas su sąskaitomis, kuriose laikoma nuo 2 000 iki 50 000 EUR ir šių kortelių kaina išaugo iki 1 000 EUR.

Klonuotas korteles pradėjo platinti daugiau smulkių kibernetinių nusikaltėlių, norinčių įsilieti į kibernetinio nusikalstamumo rinką. Šie pardavėjai dažnai siūlo kartu su kortele įsigyti ir vartotojo gidą, aiškinantį, kaip vykdyti su kortelėmis susijusius nusikaltimus ir sukurti savo “pinigų mulų” tinklą. Jei pats nusikaltimo atlikti nenorite, galite įsigyti nusikaltėlių siūlomą paslaugų paketą ir tuo už jus bus pasirūpinta – tereikės pasidalinti pelnu.

Asmens dokumentai

Neteisėtai išduotų asmens dokumentų rinka 2015-2018 m. sparčiai augo. Prieš tris metus buvo galima rasti vos kelis prekeivius už 50 EUR siūlančius įsigyti skenuotų dokumentų kopijas. Tačiau dėl didėjančios migracijos ir didelio pabėgėlių antplūdžio iš Sirijos ir Afrikos neteisėtai išduotų asmens dokumentų paklausa ir pasiūla ženkliai išaugo.

Šiandien pardavėjai siūlo įvairius prekių paketus, pavyzdžiui, JAV žalioji kortelė + pasas + vairuotojo teisės + draudimo kortelė kainuoja 2 000 EUR. Kitas tiekėjas už 1 000 EUR parduoda suklastotą vairuotojo pažymėjimą ir pasą. Taip pat galima rasti ir tiekėjų, kurie už 2 000 EUR siūlo įvairių šalių diplomatinius pasus. Šios prekės nusikaltėliams generuoja nemažai pelno, nes pavogti pasų šablonus yra lengva ir nebrangu, o juos perpanaudoti galima daug kartų.

Narkotikai

Nesvarbu, kokios prekės parduodamos, daugelis tiekėjų siūlo nemokamai arba pigiai išbandyti jų tiekiamus produktus ar paslaugas siekiant ateityje klientą pirkti dar. Pavyzdžiui, “Darknet’e” galima įsigyti kodeino receptą už 52 EUR (tiesa, nenurodyta, kokia dozė recepte išrašyta).

Skaitomiausi
Naujausi
Ieškoti pagal žymas
No tags yet.
bottom of page